Getting there.

Det närmar sig slutet, snart har jag antecknat på alla avsnitt och kan börja göra alla övningsuppgifter. Följt av återantecknande och slutligen massaker av Lagboken för att komma ihåg vad som gäller när och vad som inte gäller när om är och. Sådär ungefär.

Processrätt i kombination med straffrätt gör en helt galen. Det är sjukt intressant och man inser att det är inte bara vem som helst som blir anhållen eller häktad. Det anses vidare att det är värre att en oskyldig döms än om en skyldig går fri. Gripen däremot kan nog vem som helst bli i fel situation. Jag är inte naiv, det är nog inte rätt varken här eller där ibland, men jag har fått uppfattningen om att problemen ofta verkar sitta i början och slutet. Dvs i första ställe polisarbetet och i sista domen. Man kan bli så trött på att 3 av 4 ledamöter tycker så och en är skiljaktig. Man vill ju att det ska vara glasklart och inte en tolkningsfråga. Då är det ju upp till lagstiftaren, politiker alltså, att fixa det där. Men vad kan dom, i slutändan. Jo, propositioner är ute på alla möjliga håll för att hämta input och det divideras juridiskt om hur det är tänkt att det ska tolkas. Men så är det ändå lagstiftaren som klubbar och sen ska domstolarna tolka. Så överklagar någon hela vägen upp och Högsta Domstolen/Regeringsrätten hittar ett stycke i förarbetet (propositionen) som säger att det ska tolkas så (i ett annat stycke kanske något annat) och så är det en prejudicerande dom. Riktigt så är det kanske inte men jag läste ett rättsfall där Förvaltningsdomstolen sa nej av ett skäl, Kammarrätten ja för samma skäl och Regeringsrätten sa dom där yrkanden spelar ingen roll för det är nej pga helt andra skäl. Det hade känts tryggare om Regeringsrättens skäl tagits upp från början, man hade som helt missat dom… Trots detta är det ganska rättssäkert känner jag, bara det att sånt som de flesta utav oss finner relevant är i lagens mening helt ointressant. Men vad vet jag, som bara nosat på saken. Bara min kritiska hjärna som jobbar på högvarv. Och jag har ju ingen större koll, har berört kanske 1% i den här kursen!? Det mesta är ju tillämpningar och begrepp, endast liten del om reella saker som jag har nytta av som privatperson, som köprätt, avtalsrätt och skadeeståndsrätt.

Och en önskan om språket – lagar från 1736 är extremt svårlästa, inför en Google translate för Svenska till Svenska! Jag får stryka under några ord i § för att komma ihåg vad den handlar om. Lagar från 1960 och framåt är för det mesta glasklara, men några borde få jobbet med att översätta de andra… Följande § någon?

10 kap 2 § Handelsbalk (1736:1232)
”2 § Nu är dag ute, och löses ej panten åter; have då panthavaren våld, att den å häradstinget en gång, och i staden å tre måndagar, uppbjuda och sedan lagligen värdera och mäta låta. Vill då ägaren lösa panten åter; göre det, i staden inom fjorton dagar, och å landet inom en månad, sedan det honom kungjort var, och gälde därtill den ränta, som han utfäst haver. Vill eller gitter han ej; stånde honom fritt, vad han hellre vill låta panten under offentligt utrop till salu gå, eller låta borgenären den behålla efter värderingen. Varder panten högre värderad, eller försåld, än gälden är; njute då gäldenären det över är: är panten mindre; fylle han bristen.”

Översättning:
Om du lämnat något i pant för ett lån och inte betalar på förfallodag får panthållaren sälja det. Om panthållaren får ut mer pengar än skulden så ska gäldenären (den som lånat pengar) få överskottet.

Hajja att den fortfarande används! Vissa lagar är bestående, det är imponerande.

Godnatt nu, massor att göra och fascineras av. Kanske skulle man läst juridik ändå? Fast det känns inte som att det hade gått när det i så fall hade varit aktuellt, ansåg mig inte vara så mycket advokatämne haha!

//Ew.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s