Vem kan fira jul?

Jag har tänkt mycket på det de sista åren och kommit fram till att många gånger blir barnen vuxna, och de vuxna beter sig som barn just på julafton.

Alla säger att det är barnens jul, att det är därför vi firar. Ändå är det barnen som kommer i kläm just den här dagen. Med vuxnas regler ska barnen kryssa i december-djungeln. Vuxna börjar stressa över julen ordentligt någon gång mellan första och tredje advent, något som måste framgå som obegripligt för ett barn. Vi lär dom allt om julefrid och mysfaktor, för att sen springa runt som galningar och pynta, grava lax, gnälla om alla julklappar som måste köpas (älskade barn vad har du skrivit på önskelistan till tomten? E-posta den till mig, måste nämligen ut och köpa meningslösa saker till människor jag gnäller om resten av året). Många planerar sin jul 10 år i framtiden. Vartannat år hos mina föräldrar och vartannat hos dina. Shit, vi är bonusfamilj. Barnen ska skeppas iväg växelvis, oavsett vad dom själva vill. Praxis heter det. Så det blir lätt oreda om nya familjen har udda och du jämna veckor. Ingen vill vara utan så cirkusen är igång. För vi kan ju inte dela dagen, och inga kompromisser, varannan ska det vara. Vad säger du lillavän? Haha nej tomten kan inte göra så att du får vara med oss båda, nu får du fylla listan med lite realistiska klappar. Ett luftslott tex. Dom är bra.

Släkt och familj i allmänhet blir konstigt. Alla ska vara tillsammans, men inte ALLA. Är man skiljd så är man skiljd och viss släkt är helt enkelt inte släkt. Blod? Äh blod och blod, allt är relativt. Ingiftbonusplasthalvgillarinteandradnasträngen.
Vissa kan aldrig hålla sams, bäst att smyga bort inbjudningar. Julfrid är ju viktigt! Gillar du inte din kusin? Men vännen min, på julen måste kan hålla sams, försök vara snäll när dom kommer.

Ibland håller vi god min när vi tvingas umgås med oönskade, ibland blir det ju så. Stela skämt med mosters bonusbarns partner. Inte så välmenande skratt när en oinvigd tittar på julklappshögen och inser att det mesta är menat till en eller två invigda. De vuxna har bestämt att klappar öppnar man efter kalle. Annars måste vi stressa så med maten. JULFRID barn! Tack och lov är likadant varje jul, tradition. Om du inte är barn med skiljda föräldrar, då är det kanske var 4e so är lika. Förälder 1s föräldrar, förälder 2s föräldrar, f1s svärföräldrar, f2s svärföräldrar. Med lite tur är inte all dessa far- och morföräldrar skiljda. Med ännu större tur behövs kanske bara en eller två olika adresser på en afton.

Klappar! Rakt av det som är magiskt, det som gör jul till jul. Barnens lysande glädje när dom ser vad som finns i. Det som barnen väntat på. Vid de här laget får barnen skäll för att dom inte sitter still. Skålen med godis är tom…

Vuxna sviker, spelar teater, säger en sak men gör en annan, stressa, grälar och gör det mesta ologiskt.

Barnen skrattar, väntar, äter, väntar, ätergodis som bjuds, bråkar, väntar, får öppna sina klappar. Leker, får kanske inte packa upp en del. Se vuxna bete sig som barn. Se julölet slinka ner lite väl snabbt. För nu måste man ju slappna av, Julfrid ni vet.

Så meningen med min harang? Många barn far illa under julen, för att vuxna gör regler som barn ska följa, medan vuxna beter sig som barn och struntar i dom. Jul och födelsedag ärtvå dagar som gör djupa sår som aldrig läker helt. En dålig jul kan man laga men blir det en regel att ha fylla på jul, eller där man inte får vara med, eller där man är med och blir utfryst – då har ni sabbat julen för den ungen.

Tänker vilket föredöme ni är. Ansträng er, ert bästa är inte alltid barnens bästa. Och vi firar för deras skull. Se er runt omkring och hade du en bra jul som barn? Gör likadant nu. Barn ser som alla vet inte regler eller hinder. Dom ser er, som ni gör, gör dom. Sträck ut handen, ring på hos någon ensam, bjud in svägerskans familj med bonusdotterns kille, barnen gillar att leka och att hennes hår ser ut som ett skatbo och luktar illa gör inget på julafton, värm lussebullar så luktar det gott i hela hemmet istället.

Tänk på ungarna, ett barn som inte mår bra ens på julafton är inte okej. Vad vill barnet och hur? Se skillnaden mellan dina behov och ett barns. Hitta balans mellan vad som är möjligt att fixa rent praktiskt. Lös det. Stäng ingen ute!

Jag är inte perfekt alls. Men alla mina beslut runt julen är efter vad som passar H och det som hon vill. I år var vi hemma. Hon fick sina klappar före Kalle, kunde leka med sina saker när julgodiset verkade… För H är väntan något som inte fungerar. Andra barn kan vänta under vånda, för alla passar saker.

Till sist. Ett barn slutar aldrig vara ett barn i förhållande till sina föräldrar på jul. Tänk på det. Alla familje- och släktband blir extra tydliga den 24 december. Svik inte till jul, öppna sinnet iställe .

Och dom flesta ger en fröjdefull jul. Det flesta har goda minnen. Som de för vidare till sina barn och vidare generation efter generation. Det är bra :)

vem kan fira jul? Alla barn! Och alla vuxna med goda minnen i ryggen. //Ew

Skickat från Nokia N8.

Annonser

One thought on “Vem kan fira jul?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s